ERC

4/7/13

Nota de premsa: Torredembarra necessita un canvi d’estil de fer política i un canvi de gestors polítics

Torredembarra, dijous 4 de juliol de 2013

COMUNICAT DE PREMSA

ERC: ‘Torredembarra necessita un canvi d’estil de fer política i un canvi de gestors polítics’

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Torredembarra ha fet balanç del que portem de mandat municipal, encara que no podem deixar de lligar aquests dos anys amb els tres anteriors, en els quals ja va començar la manera de fer d’avui del govern de Daniel Masagué”. La principal conclusió és que ‘Torredembarra necessita un canvi d’estil de fer política i un canvi de gestors polítics’.

Els dos regidors, Eduard Rovira i Montserrat Gasull, han repassat diversos temes i han acabat amb el que, segons ERC, li cal a Torredembarra:
  1. Una gestió municipal i política oberta, pública i transparent.
  2. Un estalvi de despeses innecessàries per invertir en béns i serveis a la via pública i als habitants. Despeses innecessàries són per exemples els lloguers altíssims, l’assessoria externa i advocats externs i el que es paga per productivitats.
  3. Amb casos de necessitats socials com ens trobem ara, crear ajudes i fer d’intermediaris en molts problemes que té ara la societat. (banc d’aliments, menjadors socials i borses de treball per gent amb veritables necessitats, etc).
  4. Política de personal necessària, justa i coherent amb sistemes públics de selecció de personal. En conseqüència, realitzar una nova Relació de Llocs de Treball.
  5. Optimitzar les inversions fetes i acabar en la mesura del possible les que no ho estan.
  6. Revisar els darrers contractes i la licitació per concurs de la resta, perquè estan tots caducats
  7. Recuperar, malgrat que pugui ser difícil, els diners per reformar l’antiga Carretera N-340, per un cantó, i per l’altre el Camí de Ronda que havia de fer Direcció Gral. Costes.
  8. Una promoció econòmica i turística adequada i necessària amb plans a llarg termini, mitjançant un Pla socioeconòmic que englobi totes les fonts de recursos del municipi: Comerç, Turisme, Industria.
  9. Optimitzar, organitzar i agilitzar la gestió municipal i totes les àrees de treball.

Donat el nombre de temes tractats, us reproduïm resumit les qüestions analitzades.

Pacte de mandat

El pacte de mandat de l'actual govern està inspirat en la concessió de regidories a canvi de seguidisme de la voluntat de l'alcalde. D'aquest seguidisme incondicional, Masagué en diu “ganes de treballar”. L’alcalde mai ha debatut res amb ERC. Ja tenia la majoria que volia i l’aplica com un rodet.


Regles de joc

Un cop assegurada la majoria suficient al plenari, l'alcalde va reduir totes les possibilitats de participació al mínim (els Plens són bimensuals, abans eren un al mes). No fa reunions amb l’oposició per tractar temes de ciutat, a diferència d’ERC que quan governava fèiem reunions amb l’oposició de tots els temes (per exemple, quan es projectava el pàrquing Filadors per anar a concurs, ens vam reunir 6 vegades amb l’oposició). Això l’alcalde, que és regidor d’Urbanisme, no ho ha fet mai.

Quan demanem la informació, directament és censurada, demorada o no ens la donen. Actualment, l’alcalde posa com a excusa que l’hem denunciat a Fiscalia per no respondre a les preguntes del Ple. Però abans que la fiscalia s’hi posés, ja responia poc i malament. I a més d’això, ERC remarca que Daniel Masagué, quan no era ni regidor, va portar el tema del contracte de l’aigua de Torredembarra als jutjats. Ell que es queixa tant, va fer una cosa pitjor: anar contra els interessos de tot el poble. Sent un ciutadà de peu, no regidor, va voler aturar als jutjats el canvi de forma de gestió dels serveis municipals d'abastament d'aigua i clavegueram. Però el jutge va arxivar el recurs de Masagué.

No hi ha una planificació global per tal de buscar el benefici general, sinó un “sobre la marxa” d'anar tapant forats i arreglar detalls. Cap contracte, cap procediment, cap obra, etc. Si n’hi ha alguna, es fa a dit. I els treballadors també contractats a dit.

La gestió del personal del govern es basa en la inèrcia i les productivitats. I el que cal és una nova relació de llocs de treball perquè tothom sàpiga què ha de fer i què guanyarà per fer-ho, i no dependre d’una falsa productivitat.

Recriminem les dedicacions exclusives dels regidors que no estan justificades de cap manera. I recriminem que encara a dia d’avui la ciutadania no sap els sous dels seus càrrecs electes.

Situació econòmica

Des que CiU i els seus socis governen, no han aprovat cap proposta de l’oposició en els pressupostos. Quan Masagué va entrar a governar, la ràtio d’endeutament era del 90%. Ara és més del 120%. L’augment de l’endeutament és perquè el govern de Masagué ha demanat 5.000.000 d'euros en nous crèdits. Per pagar les desviacions de pressupost de Cal Maiam i el pàrquing Filadors, que són 900.000 i 1.500.000. Són 2.400.000 euros de desviació en dos execucions sota el seu mandat i plena responsabilitat. La diferència fins a 5 milions demanats en crèdits no sabem a què es destina.

A banda, també va refinançar el deute existent amb unes condicions que suposarà 3.000.000 d’euros més en despeses financeres de l’Ajuntament fins al 2028

Àrea d’urbanisme

A Torredembarra no necessitem societats públiques municipals, i menys en l’àrea d’urbanisme. El govern està creant una societat pública que gestionarà urbanisme. És contradictori que el mateix alcalde hagi dit que l’urbanisme no funciona quan ell va nomenar un coordinador d’urbanisme, amb un contracte d’alta direcció, imposat per CiU i que presumiblement serà el gerent de la societat municipal.

Obres d'aigua i clavegueram

Pel que fa a obres, l’equip de govern està lluint les que van lligades al contracte de l’aigua i no diu mai que les inversions d’aquest contracte vénen derivades del concurs de la concessió endegat durant el nostre mandat 2003-2007. La mateixa concessió obligava a 13 milions d'euros en inversions. L’alcalde llueix haver-ne negociat 17. Però no hem vist cap document on detalli aquest diferencial de quatre milions d’euros en obres o no sabem en què es destinaran.

Les modificacions que ha fet el Sr. Masagué després de la signatura del contracte, suposen una gran quantitat de milions d’euros per l’empresa, la qual, segons calculem, guanyarà més de 20 milions d’euros extres. Les modificacions del contracte només hi compten els beneficis per l’empresa i cap pel municipi.


L’herència del milió d’euros de l’edifici Lluís Companys

L’alcalde Masagué va deixar acabar l’edifici en qüestió sense cap vigilància. L’Ajuntament de Torredembarra va haver de pagar 64.000 € més de sanció del Jutjat per no complir la sentència que indemnitzava l’empresa de la regidora Maria Dolors Toda. Però a banda d’això, l’alcalde va pactar amb ella i en el passat mandat li va donar les competències d’Urbanisme i Obres. A més, li ha perdonat l’execució de sentències judicials que perjudicaven els interessos de l’empresa de la regidora.

Auditori i desviacions del pressupost inicial

El govern de Masagué no va seguir el pla d’obres previst i l’obra va anant fent desviacions i preus contradictoris. Va haver de parar-la quan tenia una desviació del pressupost d‘un milió i mig d’euros. Després l’ha abandonat i ara l’auditori està destrossat.

Ara bé, el milió i mig de desviació li serveixen d’excusa però, paral·lelament, el govern ha acceptat sense fer modificacions de projecte –tot i que per llei això calia- unes desviacions dels pressupostos d'1.500.000 d'euros del pàrquing Filadors i de 900.000 euros de la remodelació de la sala Cal Maiam. Aquesta s’ha acabat amb desviació de pressupost però alguns detalls del projecte inicial no s’han realitzat.