ERC

13/5/13

Els "Treballadors Electes" (o quan els polítics fan de funcionaris. Article de l'Eduard Rovira al "Som-Hi" del mes de març abril


ELS “TREBALLADORS ELECTES”. (O QUAN ELS POLÍTICS FAN DE FUNCIONARIS).

D’un temps ençà s’ha produït una dinàmica als ajuntaments que trobo que no és correcta: Cada cop més els regidors electes amb responsabilitat de govern deixen de fer política i fan de tècnics.

Quan l’electe en qüestió és especialista en la matèria, la cosa no és greu, però en qualsevol cas s’acaba per solapar la feina del funcionari. I sovint el funcionari està tècnicament més preparat (o al menys així hauria de ser si va obtenir la plaça en una contractació correcta).

El polític electe ha de tenir uns objectius polítics clars, i els tècnics han d’exercir el seu ofici per aconseguir el mandat del polític.

Dedicacions exclusives” i “dedicacions parcials”

Però com he dit, cada cop més, els polítics volen fer de gerents o una cosa així. Aquest posicionament fa que s’instal·lin en una rutina de funcionari i dediquen hores a gestionar el dia a dia en lloc de buscar l’acompliment dels objectius.

I aquí és on reivindiquen la seva dedicació: De la mateixa manera que han esdevingut “treballadors electes” han de tenir remuneració laboral, és a dir, cobrar per “dedicació parcial” (mitja jornada) o per “dedicació exclusiva” (jornada completa).

Que una població com la Torre tingui un alcalde amb “dedicació exclusiva”, és normal. Que hi hagi una regidoria estructurada de tal manera que les seves competències siguin complexes i necessitin un gran dedicació, és possible.

Però és inadmissible que, de 9 membres de l’equip de govern, 4 regidors (l’alcalde més 3) tinguin “dedicació exclusiva” i uns altres 2 tinguin “dedicació parcial” al 50%. I, si no hi fem res, això pot quedar arrodonit amb les societats municipals: Vejam quants “treballadors electes” tindran.

Si la feina la fan els regidors, què fan els funcionaris? I si la feina la fan els funcionaris, per què cobren “dedicacions” els regidors?

Eduard Rovira Gual
ERC