ERC

16/3/12

HERÈNCIES




Tant se val que siguin municipals o nacionals, sempre que hi ha un canvi de govern el que entra es queixa del merder que li ha deixat el que surt. És una roda que no para: sempre queda algun ruscle. I al govern entrant li va bé que n’hi hagi, de ruscles, per fer-los servir d’excusa quan convé. Això són les herències.

Quan un govern entra, les herències les ha d’acceptar, van amb el càrrec. Les pot fer servir com excusa, és un dret. I vinguin de l’època  que sigui ha de començar a endreçar-les, és obligat. Si no fa res per arreglar-les n’hereta també la responsabilitat subjacent. En una frase: l’acceptació d’una herència i de les seves conseqüències és obligatòria i el seu valor com excusa caduca.

El Sr. Masagué ja fa tres anys i mig que és alcalde i encara en té, d’herències. N’hi ha alguna de llarg recorregut, ho reconec, però n’hi ha algunes que simplement no les ha acceptat i encara li ronden.  Parlem d’herències concretes:

Els Muntanyans II: És una herència rebotada del govern Sagalà, amb la cagada de l'Agència Catalana de l'Aigua i informes d’impacte mediambiental favorables de tècnics que després es manifestaven en contra. Ja ens lamentarem quan ens toqui pagar (si toca), però no és una excusa homologable ara mateix.

Promotores relacionades amb una regidora: Herència d’un plet per un excés de confiança del govern Jiménez davant els trucs legals de la regidora. Indemnització inicial de 350.000€ contra els 800.000€ demanats per la promotora; la sentencia definitiva ho augmenta a 1.000.000€. Els advocats contractats per l’ajuntament han “marcat gol en pròpia porta”?. També hi ha un plet relacionat amb la mateixa regidora i que obliga a enderrocar un edifici. La primera herència ja no té valor com a excusa, i la segona: Quina excusa té? Ara cal resoldre-les totes dues.

Deute amb el Consell Comarcal: Des de 2006 fins 2011, el tema ha estat parat més temps amb el govern Masagué que amb el govern Jiménez.

Teatre-auditori: Herència d’una obra en curs. S’havia de licitar la segona fase, la d’instal·lacions; el govern sortint ho va advertir; el govern entrant es va adormir i la constructora va seguir aixecant parets que es van haver de foradar i reconstruir: vet aquí la desviació del pressupost.

Resumint, el valor de les herències com excusa ha caducat i sembla que la majoria ja han estat acceptades. Doncs ara ja no són herències, sinó problemes a resoldre que ens afecten a tots.

D’altra banda, és prudent que un govern valori les herències que està construint. Per molt que s’esforci sempre deixarà algun ruscle! Mireu:

Un lloguer absurd a Clarà de 6.000€ mensuals, per no fer-hi res. La continuïtat del lloguer de l’antiga LAIK. La nova seu de la Policia Local per 9.000€ al mes quan ens oferien un edifici sencer amb sotans per 6.000€ al mes i carència del primer any molt ben situat: Passeig Miramar, entre l’estació i el Passeig de la Sort. I també disposem de 270 m2 diàfans a l’edifici de VPO de nova construcció. I un terreny a l’antiga nau de la brigada al Moli de Vent. 

Un concurs de recollida d’escombraries sobredimensionat i aparatós.

Una assegurança de responsabilitat patrimonial per respondre dels actes del Sr. Masagué fins 300.000€. No fa gaires dies, l’alcalde ha fet un decret delegant les competències a partir de 300.000€ de responsabilitat patrimonial a la Junta de Govern. Que rebrem una herència inesperada i cara?

Endeutament de deu milions d’euros en tres anys. Més els interessos elevadíssims per la renegociació del deute històric. Més l’allargament d’aquest deute per la carència que ha permès una certa comoditat financera que ara es veurà interrompuda. L’actual mandat ja ho patirà, però encara quedarà patiment.

Aquesta és l’herència que trobarà el que vindrà darrere d’aquest govern si no s’hi fa alguna cosa ara. Com he dit abans hem de deixar de parlar d’herències. Prou de queixes i de fer el ploramiques. No hi ha  herències, sinó problemes a resoldre que ens afecten a tots.

Eduard Rovira i Gual