ERC

15/11/13

COMUNICAT DE PREMSA SOBRE L'AUGMENT DEL PREU DE L'AIGUA

Divendres 15 de novembre de 2013

COMUNICAT DE PREMSA

El govern de Torredembarra aprova apujar 4,80% el cost del servei d’aigua i clavegueram a efectes de l’1 de gener de 2013

El Grup Municipal d’ERC de Torredembarra ha explicat que la Junta de Govern Local del 24 d’octubre va aprovar, a petició de l’empresa que té la concessió del servei d’aigua i clavegueream, SOREA, que a efectes de l’1 de gener de 2013 l’Ajuntament li pagarà a SOREA un 4,80% més que el 2012, any en què l’equip de govern de Torredembarra (CiU, PP i GIT) va canviar el contracte de la concessió del servei. Els regidors d’ERC expressen el seu rebuig a la decisió de la Junta de Govern. Ahir va celebrar-se la Comissió d'Estudi, Informe i Consulta General de l’Ajuntament, on es va donar compte de l’aprovació de la revisió de la retribució de les prestacions i del quadre de preus del contracte de l’aigua i clavegueram. 

La Junta de Govern local va acceptar modificar a l’alça el preu per m3 que percebrà SOREA per gestionar el servei d’aigua i clavegueram. Ara serà 0,6596 euro/m3, un 4,80% més que el 2012. L’any passat, l’equip de govern va modificar el contracte de la concessió i en aquest procediment SOREA va demanar, i se li va concedir, que el preu per metre cúbic fos incrementat un 14,17% respecte al preu que havia ofertat la mateixa SOREA en el concurs públic del 2007 que l’anterior equip de govern havia impulsat per la concessió del servei. “L’any 2012 SOREA va demanar, i se li va acceptar, que el cost del servei a l’Ajuntament s’apugés un 14,17% respecte al preu del 2007, i en aquest 2013 s’apujarà un 4,80% més respecte al del 2012”, ha explicat el portaveu d’ERC, Eduard Rovira.

Cal tenir en compte que SOREA pot demanar una nova revisió dels preus per al 2014. I el nou preu (0,6596 euro/m3) serà un dels elements per a calcular la tarifa que pagaran els usuaris.

En el concurs públic de 2007, SOREA va concórrer però no va sortir vencedora, va portar el tema als jutjats i, després d’un llarg litigi, es va fer amb la concessió. En aquells moments, però, la concessió encara parlava de taxa municipal, no pas de tarifa. La principal diferència és que una taxa queda regulada per l’Ajuntament cada any com una ordenança més, mentre que amb la tarifa és la concessionària qui l’estableix. Amb la modificació del contracte de l’any 2012, el govern de Daniel Masagué va fer el canvi de taxa municipal a tarifa.

Cal recordar que en el darrer Ple extraordinari on CiU, PP i GIT van aprovar incrementar els impostos més importants un 4,9%. “Si a això li afegim que el servei d’aigua i clavegueram augmenta un 4,80% a efectes de l’1 de gener de 2013, Torredembarra s’està convertint en un poble on es paga molt car per un serveis públics que no milloren gaire”, ha manifestat el regidor Eduard Rovira.

Un canvi en el contracte de la concessió sub judice
La regidora d’ERC, Montserrat Gassull, recorda que el canvi del contracte de la concessió aprovada pel govern Masagué està sent investigat pel Jutjat per indicis de delicte. Assegura que la ciutadania ha notat un encariment del servei des que SOREA va fer-se amb la concessió. Precisament, Gassull fa memòria: “ERC va impulsar el concurs públic amb la condició que el preu continuava sent una taxa, no pas una tarifa, i la taxa quedaria regulada mitjançant les ordenances municipals; i també amb el concurs, ERC volia que l’Ajuntament fes un exercici administratiu radicalment transparent en un tema tan important com és el servei públic de l’aigua i el clavegueram”.

Malgrat això, “tot va canviar quan Daniel Masagué va esdevenir alcalde de Torredembarra; i va empitjorar quan l’any 2012 va decidir modificar el contracte del servei que, al nostre parer, perjudica a la immensa majoria de torrencs a canvi de beneficiar uns pocs”, ha dit Gassull.

Un altre greuge que deriva del canvi de contracte d’adjudicació és que l’empresa cobra directament els rebuts de l’aigua, ja no l’Ajuntament, amb la qual cosa el consistori no ingressa un líquid (els rebuts dels contribuents) com quan es tractava d’una taxa; en no disposar d’aquesta font d’ingressos directa i amb un calendari de cobrament controlat, l’Ajuntament perd certa capacitat de maniobra pel que fa a la seva liquiditat.